Erikois­aikojen tuote­lanseeraus on elävä

Uuden Ponsse Scorpionin tuotelanseeraus päätettiin tehdä virtuaalitapahtumana, kun messuja ei järjestetä, eikä asiakkaita ole voitu kasvotusten nähdä.

Ponsse Scorpion -metsäkone jätkänkynttilöiden keskellä iltahämärässä.

Iso tuotelanseeraus ja tiukka aikataulu vaativat monien eri ammattilaisten aikataulujen ja suunnitelmien yhteen hitsaamista. Mukana tapahtuman suunnittelussa olivat alusta asti mainostoimisto SEK ja Klaffi. Toteutukseen osallistui lisäksi vielä valo- ja led-pintojen taitaja Eventworks, streamauksesta ja kuvauksesta vastannut Saha Prod sekä äänituotantoyhtiö Livepaletti.

Tapahtuma koostui ennakkoon tuotetuista teaser- ja infovideoista sekä yli tunnin suorasta lähetyksestä, joka streamattiin useaan kanavaan. Live-osuudet lähetettiin Vieremältä Ponssen pääkonttorin isosta aulatilasta, joka muutettiin tapahtumaa varten studioksi.

Ennakkovideot koostuivat live-to-tape nauhoituksista, asiakkaiden ennakkohaastatteluista ja teaser-videoista.

Valmistautumista videon kuvaukseen, jätkänkynttilöiden asettelemista metsäkoneen ympärille

Tapahtuman avausvideon käsikirjoitti Matti Pentikäinen SEKistä. Kuvauspäivänä pakkasta oli parikymmentä astetta, ja tekniikan toimivuus oli pieni riskitekijä. Toisaalta aikataulu ei mahdollistanut kuvausten siirtämistä, joten B- ja C-suunnitelmiakin jouduttiin tekemään kuvauksia valmisteltaessa. Erityisesti dronejen kanssa oli koko kuvausten ajan pientä huolta siitä, kuinka kauan kopterit suostuvat pakkasessa toimimaan. Toteutus aloitettiin huolellisella lentosuunnitelmalla. Sen jälkeen Ponssen uutta konetta alettiin käsikirjoituksen mukaisesti valaista – jätkänkynttilöillä. Nelikymmenkiloisten kynttilöiden kantaminen pellolle ja asettaminen oikeaan muodostelmaan sai hien pintaan ja hymyn korviin. Oltaisiin tekemässä jotain ennennäkemätöntä! Seuraava jännityshetki oli, kun jätkänkynttilät sytytettiin ja päästiin näkemään ensi kertaa minkälaisen valon, ja ennenkaikkea savun ne pellolle luovat. Savun muodostus oli niin suurta, että se aiheutti seuraavan jännityksen kopterikuville. Kuinka savun läpi voidaan varmistaa, että emme törmää koneeseen? Yksi kopteri täytyi uhrata taiteen alttarille, mutta toinen, pääkopteri saatiin pidettyä ilmassa, ja sen kuvat talteen muistikortille. Ilmakuvausten jälkeen kuvasimme vielä materiaalia aulatilan screeneille, sillä halusimme tuoda jätkänkynttilät myös live-tapahtumaan.

Illalla kun materiaalit oli saatu lähetettyä leikkaajalle, ja kalusto huollettua seuraavan päivän kuvauksia varten, oli pakkanen kiristynyt jo alle 30 asteeseen. Aamun ensimmäinen kuva otettiin talven pakkasennätyksessä, -32 asteessa.

Live-tapahtuma alkaa aina harjoituksilla. Lähetyksen emäntänä toimi Mervi Kallio, jonka rautainen osaaminen suorista lähetyksistä suorastaan säteili. Kolme eri live-lokaatiota studiossa, lähes kymmenen henkilöä kameran edessä ja useita eri vaihtoja niiden välillä tarkoitti, että yhteinen päämäärä piti olla kaikilla kristallinkirkkaana mielessä. Ponssen oma chat- ja sometiimi seurasi ja osallistui keskusteluihin kaikissa kanavissa. Moderointi ja osallistuva chat vaatii myös oman huipputiiminsä. Miksi jättää katsoja-asiakasta livessäkään yksin? Livelähetys toistettiin kaksi kertaa: toinen aamulla ja toinen iltapäivällä. Kumpikin lähetys onnistui täydellisesti, ja katsojia liveillä on jo kymmeniä tuhansia.

Live-lähetyshän ei ole kertakäyttöinen. Tallenne on käytettävissä ja jaettavissa uudestaan heti, kun suoraosuus päättyy. Live kerää katsojia siis myös vuosien päästä ja on formaattina katsojille tuttu. Liven taika säilyy, koska vanha totuus ”suorassa lähetyksessä voi tapahtua mitä vain” pitää paikkaansa enemmän kuin koskaan.

-Kimmo

Livetapahtuman juontajat metsäkoneen edessä