Päihteitä, animaatiota ja video­nauhaa

Alkuvuosi starttailtiin käyntiin mielenkiintoisella ”animaatioprojektilla”, joka maaliskuussa 2021 näki päivänvalon. Miksi hakaset, joita äidinkielenopettaja niin vihasi? Koska se, mitä lopulta loimme ei tavallaan ollutkaan animaatio.

Pääsimme toteuttamaan infovideot DIGI-EPT – digitaalinen ehkäisevä päihdetyö –hankkeelle ja Oulun kaupungille. Tavoitteena oli tuottaa neljä animaatiota päihteiden käytön haitoista ja vaaroista nuorille ja nuorille aikuiselle. Suunnitelmana oli alusta saakka, että nuoret saisivat omat tarinansa kuuluviin ja pääsisivät vaikuttamaan videoiden syntyyn.

Halusimmekin, että videoiden sävy olisi mahdollisimman aito ja rehellinen. Turhaa paasaamista halusimme asiakkaan kanssa välttää. Yhteistyökanavat löytyivätkin tilaajan puolelta nopeasti, ja yhdeksi keskeiseksi kumppaniksi tuli Oulun taide- ja mediapaja ja heidän luovat nuorensa. Saimme useita henkilökohtaisia tarinoita päihteiden käytöstä, ja valitsimme niistä lopulta neljä toteutukseen.

Perinteinen hahmoanimaatio on monesti hidasta ja kallista, varsinkin kun puhumme useamman minuutin pituisista tarinoista, joissa on useita päähenkilöitä ja erilaisia miljöitä. Meidän ideamme olikin pystyä tuottamaan paljon materiaalia kevyesti niin, että lopputulos olisi helposti muokattavissa. Kuvaisimme nuoret vihreää croma-taustaa vasten ja muuntaisimme lopputuloksen animaation näköiseksi. Näin voisimme vaihtaa taustan aina sellaiseksi kuin nuoret ovat sen piirroksissaan hahmotelleet ja päästä tekijöidensä näköiseen lopputulokseen

Croma key on tätä nykyä kaikkien tuotantoyhtiöiden vakiotyökalu, mutta projekti tarjosi mielenkiintoisen tavan työskennellä sen kanssa. Animaation luonteen takia oli jotenkin luontevampaa, ettemme pitäytyneet oikeissa mittasuhteissa tai perspektiiveissä. Päinvastoin monesti, jos teimme jotakin liian realistisesti tulos lakkasi näyttämästä animaatiolta.

Projekti oli hieno aloitus vuodelle ja hauska tapa päästä kokeilemaan uusia tekniikoita perinteisen videokerronnan rajoilla. Mikä palkitsi meitä eniten olivat innokkaat nuoret, jotka heittäytyivät kirjoittamaan, näyttelemään, maalaamaan ja luomaan kanssamme. Iso kiitos upeasta projektista Oulun kaupungin nuorisopalveluille, Ehyt ry:lle, Oulun taide- ja mediapajan nuorille ja ohjaajille.

-Petrus

Tilaaja
Oulun kaupunki

Tuottaja
Kimmo Paananen

Ohjaaja
Petrus Makkula

Kuvaaja
Juha Niemelä

Äänityöt
Esa Nissi

Post-production
Ville Pätsi, Petrus Markkula

Käsikirjoitus, esiintyjät ja taide
Oululaiset nuoret