Interaktiivi­sesti kulumilla

Ihan tavallinen päivä, aivan tavallinen tarina. Paitsi että sinä päätät, mitä seuraavaksi tapahtuu. Näin kuuluu interaktiivisen lyhytelokuvan Kulumien kuvaus. Kulumat on uudenlainen tapa rakentaa tarina, uusi mahdollisuus tehdä yritysviestintää ja se saikin meidät heti innostumaan ideasta.

Käsikirjoittaja Hilkka Haaga lähestyi meitä maaliskuussa 2019 sähköpostitse ja esitti idean interaktiivisesta elokuvasta. Miksipä ei! Netflixin Bandersnatch oli nähty ja se teki vaikutuksen. Voisiko fiktiivisen tarinankerronnan ja katsojan valinnanvapauden yhdistää oululaisiin maisemiin ja aluemarkkinointiin?

Rooleihin saatiin tuttuja harrastelijanäyttelijöitä Oulusta kuten Moona Komulainen, Jooel Tervaskanto, Aatu Kärkkäinen, Kasim Cevirel ja tietysti iki-ihana Tuula Väänänen Oulun teatterista. Kolme tiukkaa kuvauspäivää, kolme kuvaajaa ja kolme eri tarinalinjaa saatiin kuvattua elokuussa 2020. Kuvauksissa ainoa, joka oli kärryillä siitä, mitä seuraavaksi kuvataan oli ohjaajamme Petrus.

Jokainen, joka on ollut kuvauksissamme tietää, että ”otetaan vielä kerran” on tuttu lause, eikä se koskaan tarkoita vain sitä yhtä kertaa. Kulumissa samasta kohtauksesta saatettiin kuvata kolme eri versiota, riippuen siitä, millaisen vallinnan katsoja kulloinkin tekee. Tämä nostikin ottojen määrän ihan uuteen potenssiin.

Oman haasteensa aiheuttivat myös pienet sairastumiset, jotka näin epidemian aikana otimme erityisen vakavasti, mutta johtivat tietysti aikataulun venymiseen.  Elokuvassa onkin kohtaus, jonka kuvat on kuvattu kolmena päivänä niin, että kuvauspäivien välissä on pyörähtänyt lähes kolme kuukautta aikaa. Se, että saimme jokaiselle päivälle identtiset sääolosuhteet on todellinen ihme. Voimmekin todeta, että kerrankin St.Ruben, kaikkien elokuvaajien suojeluspyhimys, oli puolellamme ja kaikki kohtaukset saatiin kuvattua.

Pitkän ja palkitsevan työn jälkeen Kulumia-lyhytelokuva sai ensi-iltansa ystävänpäivänä 2021 MunOulu -kaupunkimedian ystävänpäivälahjana koko Oululle. Vaikka nopeimmillaan elokuvan voi katsoa läpi parissa minuutissa, kaiken kaikkiaan kohtauksia ja materiaalia on teoksen sisällä lähes tunnin verran.

Erityiskiitos koko työryhmälle, jota koronan ensimmäinen aalto ei kaatanut ja joka jaksoi koko intensiivisen kuvausjakson. Kiitokset myös Mun Oulu -kaupunkimedialle / Oulun kaupungille ja Mikko Salmelle, jolla oli näkemystä tehdä Kulumista totta.

Käy kokeilemassa ja pelaamassa mieleisesi tarina osoitteessa https://kulumia.munoulu.fi/

Tästä elokuvasta jäi innostus kehittää interaktiivista tarinankerrontaa. Mitä mahdollisuuksia interaktiivisilla tarinoilla olisikaan yritysviestinnässä, turvallisuusvideoissa tai matkailumarkkinoinnissa? Se toivottavasti selviää.

Terveisin Kimmo & Petrus

Tilaaja
Oulun kaupunki

Kokonaiskesto
n. 45 minuuttia

Otsikko
Käy kokeilemassa ja pelaamassa mieleisesi tarina osoitteessa https://kulumia.munoulu.fi.

Tuotanto
Klaffi Tuotannot, Mint Company

Ohjaaja, leikkaaja
Petrus Markkula

Tuottaja
Kimmo Paananen

Käsikirjoitus
Hilkka Haaga

Esitysalustan käyttöliittymä ja graafinen suunnittelu
Henri Tokola / Mint Company

Tekninen toteutus
Mikko Hopia

Kuvaus
Antti Pylväs, Juho Tuovila, Juha Niemelä

Äänitys
Esa Nissi, Tuomo Marttinen

Äänileikkaus
Esa Nissi

Kuvausassistentit
Oula Paananen, Jesse Vierelä

Maskeeraus
Mirka Ojala, Petra Karjalainen

Rooleissa
Elsa – Tuula Väänänen
Janika – Moona Komulainen
Tommi – Jooel Tervaskanto
Jere – Aatu Kärkkäinen
Kimmo – Petri Tiilikainen
Hasan – Kasim Cevirel
Unelmien tenori – Petrus Schroderus
Maahanmuuttajat – Hasan Yilmaz, Muhterem Dindar
Hoitaja – Minna Kuusisto

Avustajat
Tuula Tsokkinen, Ari-Matti Lappalainen, Henri Tokola, Hilkka Haaga

Kiitos
Oulun poliisilaitos, Paulus Markkula